Wat moet ik doen als voorbehandeling voor vloerverf?
De voorbereiding speelt een belangrijke rol voor wie een goede, mooie vloer wil. Het aanbrengen van de vloerverf, de uiteindelijke uitvoering, is eigenlijk een makkelijke klus. Voorbehandeling voor vloerverf vraagt vaak meer tijd en werk. Wat u precies moet doen, ligt aan de ondergrond en de omstandigheden. Daarin kunnen grote verschillen zitten. Hieronder vertellen we wat u in het algemeen moet doen.
Gaat u een vloer verven die eerder is behandeld, dan is het vaak raadzaam om de oude laag vloerverf te verwijderen. Dit is zeker nodig als de verflaag afbladdert. U doet dit het best met een schuurmachine of door te stralen. Hebt u geen schuurmachine, dan kunt u deze huren bij een verhuurbedrijf van gereedschap. Hier leest u meer over vloerverf verwijderen.
Waarom moet ik scheuren en barsten opvullen?
De vloer moet ook gerepareerd worden, waar nodig. We hebben het dan over scheuren en barsten. Die kunt u opvullen met plamuur of een ander vulmiddel. Laat u dit achterwege, nestelt verf zich in de ondergrond, met mogelijk schadelijke gevolgen.
Vloerverf geeft een dunne laag en bedekt daarom niet alle oneffenheden, scheuren, problemen e.d. die zich in de bestaande ondergrond bevinden. Het vullend vermogen van verf is beperkt. Daarnaast zal vanwege reflectie van het licht een geschilderde vloer meer oneffenheden laten zien dan een ruwe onbehandelde vloer. Met wat extra aandacht voor het uitvullen van de scheuren en andere problemen zult u een mooi resultaat bereiken.
Waarmee kan ik de vloer voor het verven schoonmaken?
Als u tevreden bent over de reparaties, moet u ondergrond schoonmaken. Vet, vuil, stof, cementresten, oude verfdeeltjes enzovoort dienen grondig verwijderd te worden. Dit kan door stralen, frezen of schuren. Meestal kiezen mensen voor schuren. Zoekt u een krachtig reinigingsmiddel, adviseren we de multifunctionele Scanofloor Cleaner. Ontvetten van kunststofvloeren zoals vinyl en linoleum doet u met Scanofloor Kunstofstripper.
Voor het verwijderen van vlekken in het stucwerk kunt u een koperborstel gebruiken. Plaatselijke vlekken worden hiermee weggeborsteld. Achtergebleven koperstukjes zullen later niet gaan roesten. Stof kunt u verwijderen met een gewone stofzuiger.
Hoe moet ik de vloer schuren?
We raden meestal aan om de vloer te schuren voordat u primer of verf aanbrengt. Dit is heel belangrijk voor een goede hechting. Een uitzondering vormen harde tegels. Deze hoeven niet geschuurd te worden (wel ontvet).
Het schuren van vloeren van zandcement of anhydriet doet u het best met een langzaam roterende schuurmachine, voorzien van korrel 100 of korrel 120. Voor pvc of vinyl kiest u een nog fijnere korrel. Het meestgebruikt zijn parketschuurmachines van het merk Woodboy (ook geschikt voor anhydriet en zandcement). U kunt zulke schuurmachines huren bij bouwmarkten en verhuurbedrijven van gereedschap.
Met een schuurschijf van 400mm kunt u normaal ongeveer 40 - 50 m2 doen. Begin linksachter en werk naar rechtsachter. Zet een stap terug en maak een nieuwe baan. Herhaal dit totdat u alles gedaan hebt. Schuur niet te hard. Als u na een uur ongeveer 100 m2 hebt gedaan, bent u goed bezig. Het gaat er alleen om dat het oppervlak licht wordt opgeruwd. Het is zeker niet de bedoeling om de vloer helemaal kaal te schuren.
Voor een echte betonvloer moet er een diamantschuurmachine (of betonschuurmachine) gebruikt worden. Betonvloeren zijn veel harder en dichter van structuur dan bijvoorbeeld zandcement of anhydriet. Daardoor werkt een normale (parket)schuurmachine onvoldoende daarvoor wordt een diamantschuurmachines gebruikt. Doe dit niet zelf maar laat dit door een professioneel bedrijf uitvoeren, u kunt de vloer blijvend beschadigen. Zulke machines worden alleen voor beton gebruikt, en niet voor anhydriet, cementdekvloeren, hout of kunststof.
Hoe meet ik het vochtgehalte van de vloer?
Voordat u gaat schilderen is het van belang om het vochtpercentage van de vloer te controleren. Deze mag niet te hoog zijn vanwege de kans op onthechting. Het exacte percentage kunt u terugvinden in de technische info van het betreffende product.
Een eenvoudige methode om het vochtgehalte te controleren is het bevestigen van plastic op de vloer. Maakt het stevig vast met plakband. Laat het 24 uur zitten. Als er daarna condens op het plastic zit, is de vloer niet voldoende droog. U moet de ondergrond dan nog even laten drogen. Doe de test later opnieuw.
Moet ik altijd een primer gebruiken?
Het gebruik van een primer is in de meeste gevallen absoluut aangeraden, zeker bij vloeren die niet eerder of lang geleden zijn behandeld. Problemen met vloerverf ontstaan juist vaak omdat mensen geen primer hebben gebruikt. Bij gietvloeren, waar al een coating op zit, is een primer niet nodig. Ook bij het verven van linoleum, laminaat, pvc en vinyl is een primer niet noodzakelijk, mits de vloer grondig is ontvet en speciale verf zoals Scanofloor kunststofcoat wordt gebruikt.
Speciale aandacht vragen tegelvloeren. Voor harde geglazuurde tegels is een aparte tegelprimer aanbevolen.
Heeft u toch nog vragen?De meest gestelde vragen hebben wij hier al voor u beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord. Wij zijn op werkdagen tijdens kantooruren bereikbaar via Telefoon/Whatsapp +31 (0)6 - 8230 1745. U kunt ook uw vraag stellen via Mail of ons Contactformulier. Vragen die via het contactformulier of per email binnenkomen worden doorgaans binnen 24 uur beantwoord. Ons advies verplicht u tot niets! |