Anhydrietvloer verven? Alles wat u moet weten.
Het verven van een anhydrietvloer is een prima keuze en met de juiste tips en producten bent u verzekerd van een goede start. Hoewel het misschien niet altijd de meest voor de hand liggende optie lijkt - omdat een kalkgebonden gietvloer ook kan worden afgewerkt met vloerbedekking, laminaat of vinyl - biedt het verven van een anhydrietvloer veel voordelen.
In dit artikel ontdekt u waarom het verven van een anhydrietvloer een slimme oplossing kan zijn en wat u nodig heeft om dit succesvol te doen.
Kan ik een anhydrietvloer verven?
Ja dat kan mits de juiste stappen worden genomen en juiste verf wordt gebruikt. Een anhydrietvloer wordt ook wel een kalkgebonden gietvloer genoemd. Het is een dekvloer die net als een zandcementvloer op de constructievloer wordt aangebracht. De anhydrietvloer heeft een dikte van 30 tot 50 mm en ziet er wat betonachtig uit, maar is gemaakt op basis van gips, zand en water: anhydriet is een gedehydrateerde gipsvariant. Anhydriet is zachter dan beton en doorgaans ook minder hard dan zandcement. Na het schuren kan de anhydrietvloer worden afgewerkt met een vloercoating of een vaste vloerbedekking.
Waar zandcement wordt gesmeerd, wordt anhydriet vloeibaar aangebracht. Een bulkwagen of silo pompt het vloeibare gipsmengsel, waar ook zand en water aan zijn toegevoegd, de ruimte in. Binnen wordt het mengsel op de juiste hoogte gebracht en met een drijfrei wordt de vloer waterpas gemaakt. Tijdens het drogen, dat een halve tot een hele week duurt, ontstaat een gladde vloer. Deze is effen, naadloos en nagenoeg krimpvrij.
Waarom een anhydrietvloer verven?
- Kosteneffectief:
Vervangen of leggen van traditionele vloerbedekking kan duur en tijdrovend zijn. Verven is een betaalbare alternatieve oplossing die u veel geld bespaart. - Duurzaam en slijtbestendig:
Hoogwaardige vloerverf, zoals die van Scanofloor, biedt een sterke, slijtvaste afwerking die bestand is tegen dagelijks gebruik. Dit maakt het ideaal voor intensief gebruikte ruimtes zoals woonkamers, keukens en werkruimtes. - Eenvoudige toepassing:
Het proces van verven is relatief eenvoudig en kan vaak in een lang weekend worden voltooid. Met de juiste voorbereiding, de juiste materialen en onze professionele hulp kunt u zonder problemen zelf aan de slag gaan. - Snel resultaat:
Binnen enkele dagen kunt u genieten van een frisse, nieuwe uitstraling van uw vloer. Een nieuwe verflaag kan een grote impact hebben op de algehele sfeer van uw ruimte. - Aanpasbaarheid:
Vloerverf is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor u uw vloer eenvoudig kunt afstemmen op uw interieur en persoonlijke stijl..
Welke verf heb ik nodig om een anhydrietvloer te verven?
Het succesvol verven van een anhydrietvloer begint met de juiste voorbereiding en het gebruik van hoogwaardige verfproducten. Om een duurzame, slijtvaste en esthetisch aantrekkelijke afwerking te garanderen zijn specifieke producten nodig. Denk hierbij aan een geschikte primer voor een optimale hechting en een kwalitatieve vloerverf die bestand is tegen intensief gebruik. Met de juiste materialen zorgt u ervoor dat uw anhydrietvloer er jarenlang perfect uitziet.
Anhydrietvloer - Kleurdekkende afwerking:
- Primer: 1 laag Uniprimer
- Afwerking: 2 lagen Colourcoat 2K
- Optioneel: 1 laag Clearcoat 2K voor extra bescherming kleurlaag
Anhydrietvloer - Transparante afwerking:
- Primer: 1 of 2 lagen Clearprimer
- Afwerking: 2 lagen Clearcoat 2K
Hoe verf ik een anhydrietvloer?
Volg onderstaand stappenplan bij het verven van een anhydrietvloer.
STAP 1: Vuil, stof en vet verwijderen
- De ondergrond dient schoon en vetvrij te zijn.
- Flink vervuilde anhydrietvloeren reinigen met Scanofloor Cleaner.
- Zorg ervoor dat de anhydrietvloer goed droog en stofvrij is voordat u begint met verven.
STAP 2: Repareren en eventueel licht opschuren
- Controleer de anhydrietvloer op beschadigingen en repareer deze indien nodig met Epoxyplamuur 2K.
- Schuur indien nodig de vloer met een fijne korrel, dit is nodig indien er een zogenaamde sinterhuid is ontstaan is tijdens het droogproces. Anders is schuren niet noodzakelijk.
- Schuren doet u het beste met een vloerschuurmachine.
- Zorg ervoor dat de vloer na het schuren droog en stofvrij is voordat u begint met verven.
STAP 3: Verven van de anhydrietvloervloer
- Plak de delen die u niet wilt schilderen af met afplaktape en zorg dat de ruimte waar u gaat schilderen leeg is en vrij van obstakels.
- Breng de primer aan volgens de instructies van de te gebruiken primer.
- Breng na 24 uur de eerste laag coating aan op de anhydrietvloer. Gebruik hiervoor een harde, niet pluizige 2K verfroller.
- Laat de eerste laag coating ongeveer 24 uur drogen voordat u de 2de laag aanbrengt.
STAP 4: Drogen
- Laat de verf drogen en na ongeveer 24 uur is de vloer beloopbaar en licht belastbaar.
- Wees de eerste dagen voorzichtig met de vloer, na 5-7 dagen is de coating volledig uitgehard.
- Laagdikte, temperatuur en luchtvochtigheid kunnen de droogtijden beïnvloeden.
- Dek de anhydrietvloer de eerste week niet af met een zeil of stucloper.
TIPS!
- Lees altijd eerst het informatieblad van de producten die u toepast.
- Meng 2-componenten verf grondig met een verfmixer voor minimaal 3 minuten.
- Vanaf het moment van mengen van 2-componenten verf heeft u beperkte tijd om de verf te verwerken. Meng dus alleen een hoeveelheid die u in deze tijd kan verwerken.
- Breng als extra bescherming nog een laag Clearcoat 2K over de kleurlaag aan. Deze transparante laag zorgt ervoor dat krassen in de gekleurde laag minder snel zichtbaar zijn. Dit is handig bij vloeren die zwaar belast worden. Ook thuis, waar bijvoorbeeld honden en spelende kinderen een vloer extra kwetsbaar kunnen maken.
- Plaats viltjes onder tafels en stoelen. Dit voorkomt vegen en pootafdrukken.
Voorbeelden geverfde anhydrietvloeren
Benieuwd naar hoe anderen hun anhydrietvloer hebben geverfd? Bekijk hieronder een aantal referenties.
Veel gestelde vragen over het verven van een anhydrietvloer
Hieronder vindt u de meest gestelde vragen met antwoorden over het verven van een anhydrietvloer.
Beschermt het verven van een anhydrietvloer tegen vocht?
Een bekend probleem van anhydrietvloer is dat ze minder goed bestand zijn tegen vocht. U komt deze vloeren dan ook weinig tegen in badkamers, toiletten en keukens. Echter, als u een anhydrietvloer verft met een hoogwaardige, vloeistofdichte vloerverf is dit niet langer een probleem. U brengt dan een keiharde beschermlaag aan die voorkomt dat vocht in de vloer dringt.
Ik heb vloerverwarming, is dat een probleem?
Bij het toepassen van een verkeerde coating treedt vaak vergeling op, precies daar waar de verwarmingsbuizen lopen. Met onze Colourcoat 2K en Clearcoat 2K voor anhydrietvloeren heeft u daar geen last van omdat deze coatings bestand zijn tegen verkleuring door warmte.
Is een betonlook mogelijk bij een anhydrietvloer?
Ja , een betonlook of een transparante afwerking is mogelijk. Dit betekent dat de ondergrond zichtbaar blijft en zorgt voor een industriele look. Begin dan met 1 of 2 lagen Clearprimer en werk daarna af met twee lagen transparante Clearcoat 2K.
Kan ik een anhydrietvloer zelf verven?
Sommige mensen laten zich afschrikken door minder gangbare begrippen als anhydriet, epoxy of polyurethaan. Zulke woorden klinken specialistischer dan beton, zeil of hout. Maar dat wil niet zeggen dat u het verven van anhydrietvloeren moet uitbesteden aan schildersbedrijven. Een anhydrietvloer verven is geen raketwetenschap en doet u gemakkelijk zelf. Volg wel altijd de instructies. Het gaat veelal om 2-componentenverf en deze moet u direct voor gebruik mengen. De informatiebladen bij de producten vertellen hoe u de producten moet gebruiken en op deze pagina vindt u een uitgebreide handleiding.
Heeft u toch nog vragen?
De meest gestelde vragen hebben wij hier al voor u beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren via Telefoon/Whatsapp +31 (0)6 - 8230 1745. Of stel uw vraag via Mail of ons Contactformulier. Ons advies verplicht u tot niets!